Снимка БулфотоБългарските шофьори оценяват високо своите умения зад волана, но често

...
Снимка БулфотоБългарските шофьори оценяват високо своите умения зад волана, но често
Коментари Харесай

Шофьорите у нас се смятат за добри, карат с „половин око”

Снимка Булфото

Българските водачи правят оценка високо своите умения зад кормилото, но често надвишават рестриктивните мерки, заслепяват насрещния с дълги светлини и паркират погрешно. Това демонстрират данните от Индекса за безвредно шофиране за 2018г., представен от БГНЕС.

SDIndex - Safe Drive Index (Индекс за безвредно шофиране) съставлява систематизирана самокритика на държанието и реакциите на водачите на пътя в рутинни рискови обстановки. Оценката е представителна за българските водачи на леки и лекотоварни коли на възраст сред 18 и 75 година на национално равнище.

Превишаването на разрешената скорост, определяно като „ несъзнателно ”, е най-разпространеното рисково деяние измежду българските водачите на възраст сред 18 и 65 години. 71% от запитаните 1000 водачи дават отговор, че това им се случвало най-малко един път през последната година.

Неправилното обмисляне на маршрута и попадането на запушване, което е могло да бъде избегнато, е втората най-често срещана обстановка – 56% от българските водачи дават отговор, че това им се случва.

Късното „ отбелязване ” на транспортното средство начело, което е понижило доста скоростта си, и внезапно натискане на спирачките е третата най-често срещана обстановка по българските пътища – при 55% от водачите.

Заслепяването на насрещно движещи се коли поради несвоевременно изключване на дългите светлини (54%), паркирането на непозволени за това места (53%), пренебрегването на рестриктивните мерки на скоростта рано заран и късно вечер (47%) и карането с „ половин око ”, поради по едно и също време занятие със странична активност (46% ) дооформят подреждането на най-често срещаните рискови прояви по българските пътища.

Изводите посочени в проучването са, че като цяло българските водачи правят оценка високо своите умения зад кормилото. Стойността на националния Индекс за безвредно шофиране за 2018г. е 89.6 при оптималната стойност 100 и минимална стойност 0. Мнозинството от водачите правят оценка личния метод на шофиране по-скоро като нерисков, а този на останалите участници в придвижването - като рисков.

„ На въпроса: Как определяте водачите, които срещате най-често? 11% показват, че другите са извънредно рискови, а общо 73% дефинират другите като по-скоро рискови. Когато обаче става въпрос за себе си, по какъв начин дефинират самите себе си 43% считат, че са извънредно нерискови и общо 89% считат за себе си, че са по-скоро нерискови водачи. Тоест ние имаме склонността да упрекваме другите за личните си неточности ”, заключи Яна Спасова, която показа резултатите от проучването. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР